Gedragscode Balanz
Gemeente Dordrecht heeft een belangrijk initiatief genomen. Richtlijnen voor sportende kinderen in een veilige omgeving is cruciaal voor het waarborgen van hun welzijn en het creëren van een positieve sportervaring. Hier zijn gedragsregels die Balanz belangrijk acht voor de omgang met deze doelgroep:
- Veiligheid en gezondheid: het belang van veiligheid en gezondheid van kinderen tijdens het sporten is groot. Veilige sportfaciliteiten en het voorkomen van letsel is cruciaal.
- Gedragscode: Balanz stelt een gedragscode op voor alle betrokkenen, zoals coaches, ouders, en sporters zelf. Dit bevat richtlijnen over respectvol gedrag, het vermijden van pesten en discriminatie, en het promoten van fair play. Zie toelichting*
- Screening en training van personeel: alle coaches, begeleiders en vrijwilligers die met kinderen werken ondergaan een achtergrondcontrole (VOG) en zijn op de hoogte over kinderbescherming, EHBO en het omgaan met noodsituaties.
- Toezicht en begeleiding: Er is altijd voldoende toezicht en begeleiding tijdens sportactiviteiten. Dit kan helpen om risico’s te verminderen en kinderen te beschermen tegen ongevallen of misbruik.
- Communicatie en betrokkenheid van ouders: Balanz communiceert regelmatig met ouders over het sportprogramma, inclusief schema’s, verwachtingen en eventuele wijzigingen. Ouders worden ook actief betrokken bij de sportactiviteiten van hun kinderen.
- Zero-tolerancebeleid voor misbruik: Balanz neemt een duidelijk zero-tolerancebeleid op ten aanzien van misbruik, intimidatie of ander ongepast gedrag. We zorgen ervoor dat alle gevallen van vermeend misbruik serieus worden genomen en onmiddellijk worden onderzocht. De fysiotherapeuten van Balanz vallen bovendien onder de tuchtregeling. Balanz heeft tevens een klachtenregeling bij de branche organisatie (KNGF)
- Toegankelijkheid en inclusiviteit: Het sportprogramma is toegankelijk voor alle kinderen, ongeacht hun achtergrond, vaardigheidsniveau of beperkingen. We promoten een cultuur van inclusiviteit en respect voor diversiteit.
- Samenwerking met lokale autoriteiten en instanties: We werken samen met lokale autoriteiten, sportbonden en kinderbeschermingsorganisaties om de veiligheid van kinderen te waarborgen en eventuele zorgen over misbruik of verwaarlozing aan te pakken. Te denken valt aan huisartsen, kinderartsen van het ASZ en JongJGZ.
*Een gedragscode is een essentieel onderdeel van ons beleidsstuk, omdat het de normen en verwachtingen vastlegt voor het gedrag van alle betrokkenen bij Balanz, met name coaches, ouders en sporters zelf. Onderstaand zijn de specifieke elementen opgenomen in de gedragscode:
- Respectvol gedrag: Alle betrokkenen moeten zich respectvol gedragen ten opzichte van elkaar, ongeacht verschillen in achtergrond, geslacht, leeftijd, vaardigheidsniveau, etc. Respect voor anderen en hun eigendommen moet te allen tijde worden gehandhaafd.
- Fair play en sportiviteit: We moedigen sporters aan om eerlijk en respectvol te sporten, en om de regels van de sport te volgen. We tolereren geen onethisch gedrag zoals valsspelen, onsportief gedrag of onsportieve taal.
- Pesten en discriminatie: We stellen duidelijk dat pesten, discriminatie, intimidatie of beledigende opmerkingen op basis van ras, geslacht, religie, seksuele geaardheid, of enige andere reden niet getolereerd worden. Dit geldt zowel voor sporters onderling als voor coaches en ouders.
- Verantwoordelijkheid voor eigen gedrag: We benadrukken dat elke persoon verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen gedrag. Dit betekent dat ze de gevolgen van hun acties begrijpen en bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele fouten of problemen die ze veroorzaken.
- Veiligheid en welzijn van kinderen: We maken duidelijk dat de veiligheid en het welzijn van de kinderen altijd prioriteit hebben. Alle betrokkenen moeten actief bijdragen aan een veilige omgeving en eventuele zorgen over de veiligheid of het welzijn van een kind onmiddellijk melden aan de juiste autoriteiten.
- Grenzen stellen: Definieer duidelijke grenzen voor het gedrag van coaches en andere volwassenen ten opzichte van kinderen. Fysiek contact moet beperkt blijven tot wat passend en noodzakelijk is voor de sportactiviteit, en alle vormen van ongepast gedrag zijn verboden.
- Communicatie en conflictoplossing: Balanz moedigt open communicatie aan tussen alle betrokkenen en biedt een duidelijk proces voor het oplossen van conflicten of klachten. Dit kan onder meer het melden van zorgen bij de juiste persoon binnen de club omvatten (Ria Kleinendorst), evenals het gebruik van bemiddeling of formele klachtenprocedures indien nodig. Hiertoe stelt Balanz een vertrouwenspersoon aan. Meldingen vinden in eerste instantie plaats bij de leiding van Balanz.
Het vetrouwenscontact persoon van Balanz is Marco Eijsackers. Hij is bereikbaar op email adres vcp.balanz@gmail.nl